Nieuw adres en toonzaal Frankrijklei 122 ! Huidevettersstraat 50 is gesloten!

Sleutelplaat

Werk uw deurklink verder af met een ronde of vierkante sleutelplaat of sleutelrozet (dik of dun).

Producten 1-24 van 475

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Sleutelplaat of sleutelrozet

Dit is het plaatje dat over de sleutelopening van het slot wordt gemonteerd. Hierlangs wordt het slot met de sleutel bediend. Het sleutelplaatje wordt apart gemonteerd dit in tegenstelling tot de lange plaat..

Type slot

Het type van het slot of slottype is belangrijk hierbij. Want dit bepaalt de sleutel en de sleutelopening. In België en Nederland worden vooral 2 soorten sleutels en sleutelplaatjes gebruikt. Er is het gewone slot met de gewone sleutel ook wel baardsleutel genoemd (afgekort als BB). Er is ook het cylinderslot met cylindersleutel. Vermits de vorm hiervan en maat hiervan standaard is spreekt men ook over profielcylinders (afgekort als PZ). 

Montage

De montage kan zowel zichtbaar als onzichtbaar gebeuren. Bij onzichtbare montage word er eerst een onderrozet of onderplaat vastgeschroefd en nadien een zichtbare rozet over gezet. De montage zelf kan gebeuren d.m.v. korte vijsjes oppervlakkig op de deur. Maar voor betere kwaliteit geniet doorgaande montage de voorkeur. Hierbij wordt een vijs (patentvijs) door de deur en door het slot geschroefd (door en door) en worden beide zijden van het sleutelplaatje verbonden. Dit zorgt voor een steviger resultaat. Het slot moet dan wel gaten op de juiste afstand hebben en men spreekt dan soms over patentsloten of patentvijzen

Rond of vierkant - dun of dik

Er bestaan ronde of vierkante sleutelplaten. De ronde zijn meestal Ø50mm groot, Ø45mm is minder gangbaar terwijl er ook grote (55 en 60) en kleinere maten (40) bestaan. Vierkante sleutelplaten zijn over het algemeen iets duurder en hebben meestal een maat van 50x50mm. Tegenwoordig worden er ook sleutelplaatjes gebruikt die dunner zijn en dus nauwer aansluiten bij de deur. De vorm en dikte van de sleutelplaat is meestal dezelfde als deze van de (kruk)rozet.

Veiligheidssleutelplaat

Een speciale sleutelplaat is de veiligheidssleutelplaat. De bedoeling hiervan is het voorkomen of moeilijker maken van inbraak. Deze veiligheidssleutelplaatjes zijn dikker en hebben geen montage langs buiten. Op die manier kan de sleutelplaat niet doorboord of afgehaald worden. Dit maakt het werk van een inbreker moelijker en langer en vormt op die manier een bijkomende hindernis. Tenslotte zijn er ook veiligheidscylinders met kerntrekbeveiliging. Hier is zelfs de cylinder van slot beschermd tegen doorboring.

Lange platen

Tenslotte worden de rozetten en sleutelplaten soms gecombineerd in één geheel: de lange plaat. U vindt ze in deze categorie lange plaat.