Nieuw adres en toonzaal Frankrijklei 122 ! Huidevettersstraat 50 is gesloten!

Rosas

Werk uw deurklink verder af met een ronde of vierkante (kruk)rozet of rozas (dik of dun).

Producten 1-24 van 140

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Krukrozet of rozas

Dit is het rond plaatje dat rond de krukhals gaat en waarin de deurkruk draait. Oorspronkelijk was dit rond en de vorm van een roos vandaar de naam rozas of rozet. Maar er bestaan ook vierkante rozetten.

Montage

De montage kan zowel zichtbaar als onzichtbaar gebeuren. Bij onzichtbare montage word er eerst een onderrozet of onderplaat vastgeschroefd en nadien een zichtbare rozet over gezet. De montage zelf kan gebeuren d.m.v. korte vijsjes oppervlakkig op de deur. Maar voor betere kwaliteit geniet doorgaande montage de voorkeur. Hierbij wordt een vijs (patentvijs) door de deur en door het slot geschroefd (door en door) en worden beide zijden van het rozetje verbonden. Dit zorgt voor een steviger resultaat. Het slot moet dan wel gaten op de juiste afstand hebben en men spreekt dan soms over patentsloten of patentvijzen

Rond of vierkant - dun of dik

Er bestaan ronde of vierkante rozetten. De ronde zijn meestal Ø50mm groot, Ø45mm is minder gangbaar terwijl er ook grote (55 en 60) en kleinere maten (40) bestaan. Vierkante rozetten zijn over het algemeen iets duurder en hebben meestal een maat van 50x50mm. Tegenwoordig worden er ook rozetten gebruikt die dunner zijn en dus nauwer aansluiten bij de deur. De vorm en dikte van de sleutelplaat is meestal dezelfde als deze van de sleutelplaat.

Lange platen

Tenslotte worden de rozetten en sleutelplaten soms gecombineerd in één geheel: de lange plaat. U vindt ze in deze categorie lange plaat.