Nieuw adres en toonzaal Frankrijklei 122 ! Huidevettersstraat 50 is gesloten!

Cylinder

Gewone profielcylinders, knopcylinders of veiligheidscylinders: je vind ze hier terug.

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Cylinder

Deursloten bestaan ruwweg in 3 soorten nl. gewone deursloten, WC-sloten en cylindersloten. Hier vind je cylinders terug. Soms worden deze ook profielcylinders of eurocylinders genoemd omdat ze een vast profiel hebben. In die context wordt soms de afkorting PZ gebruikt.

Werking

Dankzij dit profiel zijn de sloten en de cylinders gescheiden waardoor deze afzonderlijk gebruikt kunnen worden. Ook laat dit toe om de lengte van de cylinder te laten variëren in functie van de dikte van de deur. Ook zijn er verschillen naargelang de veiligheidsvoorschriften. Gewone cylinders zijn het minst veilig. De sleutels kunnen nl. eenvoudig worden bijgemaakt (reproductie). Ook zijn ze vrij eenvoudig te "kraken" waardoor ze niet of weinig inbraakveilig zijn. Gebruik liever veiligheidscylinders.

Veiligheidscylinders

Veiligheidscylinders zijn profielcylinders met een verstevigde kern en brug (verhard staal). Dit is al een belangrijke stap want het beschermt je tegen inbraak d.m.v. doorboren van de kern. Ook is het laten bijmaken van de sleutel van een veiligheidscylinder moeilijker. Dit kan nl. enkel gebeuren d.m.v. speciale machines en ook enkel als je de unieke blauwdruk van de cylinder kent. Deze laatste wordt vastgezet op een kaart of certificaat. Ook is een veiligheidscylinder nog efficiënter qua veiligheid indien deze samen gebruikt wordt met een veiligheidssleutelplaat. Speciaal hierbij is kerntrekbeveiliging. Dit geeft nl. nog een extra bescherming van de kern van een cylinder. Zie ook de categorie sleutelplaten voor meer informatie.

Knopcylinders

Tenslotte zijn er ook nog de knopcylinders. Dit zijn gewone cylinders of veiligheidscylinders met langs de binnenkant van de deur een draaiknop. Zodoende moet men geen sleutel hebben om de deur langs de binnenkant open of dicht te doen. De knoppen van een knopcylinders zijn meestal in inox om messing (kan verchroomd worden).

Deurdikte

Betreft het opmeten van de deurdikte en variatie hiervan op de lengte van de cylinder. Hier wordt nl. altijd van uit gegaan dat de dunste kant van de deur de binnenkant is. Daarom komt deze lengte altijd eerst te staan. Heeft een cylinder een lengte van 30/45 dan is de afstand van de binnenkant van de deur t.o.v. het centrum van de cylinder (aandrijfnok) 30mm en de afstand van de buitenkant tot de nok 45mm. Let hier vooral op de lengte van de buitenkant van een cylinder. Deze mag niet te ver uit de deur komen tevens in functie van de dikte van de veiligheidssleutelplaat.

Sleutelplan of sluitplan - KA of KD

Soms bestaat ook de mogelijkheid om cylinders met een certificaat te programmeren. Hierdoor kan er een hiërarchie van sloten en sleutels worden gedefiniëerd. Dit noemt men een sleutelplan. Met dit sleutelplan kan men een loper definiëren (master). Deze kan alle sloten openen. Andere sleutels kunnen dan enkel één deur of een beperkte set van deuren openen. Bv. de voordeur en de deur van het kantoor of kleedkamer. In deze context spreekt men over KD (key different) t.t.z. sleutels verschillen of KA (key alike) t.t.z. sleutels zijn gelijk. Ook voor sleutelplannen kan je bij ons terecht. Wij raden alleszins veiligheidscylinders aan met certificaat. Zie ook www.sloteninfo.com/cilinders.html voor een volledigere beschrijving van cylindersloten.