Nieuw adres en toonzaal Frankrijklei 122 ! Huidevettersstraat 50 is gesloten!

Deurkruk

Er bestaan veel modellen deurklinken of deurkrukken. In verschillende materialen en afwerkingen. Wij helpen u mee door het bos de bomen te zien.

Producten 1-24 van 1217

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Zet uw deur in de kijker!

Een mooie deur valt nog eens extra op met een mooie deurkruk. Meer nog kan een mooie deurkruk je deuren extra in de verf zetten. Uw deuren worden geboost of gepimpt als het ware.

Gebruik en werking.

Deurkrukken of deurklinken dienen - uiteraard - om deuren te openen. Technisch gezien werkt dit als volgt. De deurklink laat een vierkante pin draaien. Deze wordt stift of vierkantstift genoemd. De stift is meestal 8mm dik. De stift gaat door de deur doorheen het slot. Hierdoor kan de stift het slot (dagslot of slot in dagstand) openen. Soms wordt de draaibeweging van een deurkruk nog versterkt door kogellagers. Na het loslaten van de deurkruk komt de deurkruk terug in zijn neutrale stand. Soms is dit niet het geval en blijft de klink "hangen". Dit kan zijn omdat de vering van het slot of het slot zelf defect zijn. In dat geval zorgen veringen in de kruk dat de kruk terug in goede stand komen. Let wel op want niet alle deurklinken zijn geveerd. Deurkrukken worden meestal óp de deuren gemonteerd. Slechts enkele modellen worden ook in de deur gewerkt (ingefreesd).

Materiaal.

Deurkrukken moeten stevig zijn. Ze worden immers veelvuldig en intensief gebruikt. Soms moeten ze zelfs brandbestendig zijn. Daarom zijn ze meestal in solide materialen zoals messing, brons, inox of aluminium. Dit is de basis.

Afwerking of finish.

De variatie zit hem in de afwerking. Het messing of geelkoper (een legering van koper en zink) kan worden gepolijst (messing poli) of mat geschuurd (messing mat). Daarna kan het worden gelakt (met vernis) of bedekt met een PVD-laag. Zonder deze oppervlaktebehandeling zullen ze "roesten" of oxideren: er komt een donker laagje op. Bij veelvuldig gebruik komt er een natuurlijke blink (ook patine genoemd) op het oppervlak dat aangeraakt wordt.
Een messing deurkruk kan worden gechromeerd of vernikkeld. Ze wordt bedekt met een dunne laag chroom of nikkel. Er bestaat niet zoiets als een "zuivere" deurkruk in chroom of nikkel. Dit is ofwel te duur ofwel te broos. Tenslotte kan de chroom- of nikkellaag geborsteld worden (blinkend) of geschuurd (mat).  Ook rood koper op messing is mogelijk.
Deurklinken in inox of roestvrij staal (RVS) kunnen worden gepolijst (polijstborstel of zachte borstel). Dit heeft als effect dat ze een blinkende of een spiegelglanzen afwerking krijgen (inox poli). Maar ze kunnen ook geschuurd of grof geborsteld worden. Ze krijgen dan een matte look (inox mat).
Deurkrukken in aluminium zijn licht maar niettemin zeer sterk. Aluminium komt mat over in een natuurlijke toestand (anodisatie). Maar er bestaan ook andere anodisaties zoals champagnekleur en bronskleur.
Brons is ook zeer stevig en hierin onderscheiden we lichtbrons, middenbrons of donkerbrons.
Verder kunnen ook al deze materialen gelakt worden. Dit is mogelijk in poederlak (mat), in matte lak of in blinkende lak. Een deurkruk in mat zwart is dus een deurkruk in een roestvrij en robuust metaal (inox, messing, ...) die een afwerking krijgt in matte lak. Dit kan een gewone lak zijn of een lak met PVD behandeling. Deze PVD maakt een gebruik buiten mogelijk. Ook inox, messing, chroom en brons zijn geschikt voor gebruik buiten.

Per paar of per stuk - met rozetten of zonder rozetten - naakte krukken.

Deurkrukken worden meestal per paar verkocht. Soms is dit niet geval. Dan staat er ook duidelijk vermeld dat het per stuk is. Dit kan bvb. handig zijn voor de binnenkant van een voordeur. Ook worden deurkrukken meestal samen met de rozetten (of lange platen) verkocht. Indien dit niet het geval is, dan spreekt men over een naakte kruk. Dit staat dan ook vermeld. Naakte krukken kunnen worden gemonteerd op losse rozetten of op een losse lange plaat. Let wel op dat de krukhals mooi in de rozet past. Dus niet alle naakte krukken passen in alle rozetten! Losse rozetten vind u in de categorie rozet of rozas.

Met sleutelplaten of zonder sleutelplaten - lange platen.

Soms worden deurkrukken samen met de sleutelplaten (of lange platen) verkocht. Losse sleutelplaten vind u in de categorie sleutelplaten. Tenslotte worden de rozetten en sleutelplaten soms gecombineerd in één geheel: de lange plaat. U vindt sommige deurkrukken met lange platen ook hier. Maar apart staan ze in deze categorie lange plaat.

Deurkrukken aan de binnenkant van een deur.

Voor voordeuren is het ook mogelijk om langs de buitenkant van de voordeur een vaste deurknop of deurgreep te voorzien. Langs de binnenkant van de voordeur wordt dan een half paar deurkrukken (één stuk) en een speciale stift gebruikt (wisselstift). Er bestaan ook deurkrukken gecombineerd met een voordeurknop. Dit wordt wisselgarnituur genoemd.