Nieuw adres en toonzaal Frankrijklei 122 ! Huidevettersstraat 50 is gesloten!

Deurknop

De deurknop, deurbol of voordeurknop. Eenvoudiger van vorm en in gebruik. En waarom niet stijlvol en modern?

Producten 1-24 van 253

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Een deurknop is geen deurgreep - knopkrukken - hoe te monteren?

Deurknoppen zijn geen deurgrepen want een deurknop heeft slechts één bout als bevestigingspunt. Deurknoppen bestaan voor de voordeur en voor binnendeuren.

Voor binnendeuren is het mogelijk dat een deurknop draaibaar is. Het is dan een ronde deurkruk als het ware en worden soms knopkruk of krukknop genoemd.

Vaste deurknoppen kunnen net zoals deurgrepen zowel eenzijdig als paarsgewijs worden gebruikt. Enkel de montage verschilt dan. Voor paarsgewijze montage is nl. een bout met draad aan één kant en een bus aan de andere kant nodig. Enkelzijdige montage kan met een bout door de deur. Het uiteinde van de bout aan de binnenkant is dan mooi afgewerkt (kan met een dopje over de kop van de bout). Maar het kan ook met opschroevende montage. Er wordt dan een opschroefplaatje, montageplaatje of opschroefdummy voorzien. Wij raden dit echter af bij intensief gebruik. Voor gebruik op binnendeuren als vaste deurknop kan dit dan wel. Ook op glasdeuren kunnen deurknoppen paarsgewijs worden gemonteerd mits het juiste bevestigingssetje wordt gebruikt.

De voordeur - wisselgarnituur

Voor deurknoppen van voordeuren (voordeurknoppen) geldt eveneens dat een roestvaste uitvoering wordt geprefereerd. Ook is het mogelijk om een deurknop (of deurgreep ruimer bekeken) vast aan de ene zijde te gebruiken en draaibaar aan de andere zijde (binnenkant). Sommige merken spreken over wisselgarnituur wanneer een deurknop vast staat (voordeur) en een deurkruk draaibaar is (binnenkant). Er wordt dan een halve pin of zogenaamde wisselstift gebruikt. Zie categorie stiften.

Vaste deurknoppen

Tenslotte is het ook mogelijk om deurknoppen vast en paarsgewijs te monteren met enkel een bout (dus zonder bus). Hierbij wordt de deurknop aan beide kanten op de bout of staaldraad (tige) gedraaid. De bout gaat door de deur. Vermits deurknoppen op slechts één bout worden gedraaid is het mogelijk dat de deurknop rond draait op de bout. Dit kan worden voorkomen als de deurknop een nagelvormig of scherp extra uitsteeksel heeft dat in het deuroppervlak (hout) wordt geklopt. Ook geven wij u nog mee dat een deurkruk kan worden "vastgezet" met een opschroefplaatje. De deurkruk kan dan niet meer bewegen en wordt dan gebruikt als vaste knop.